31.3.09

Vall de Laguar-Pare Ferris 2009


Dir que la falla de Federico Felici per a Vall de Laguar ha segut la primera falla transoceànica de l'història, no deixa de ser una anècdota que fins i tot va tindre el seu espai en els informatius de Canal 9. Pero més enllà de la curiositat, que els ninots es pegaren un viage des d'Amèrica fins a Valéncia, supon per part de la comissió una doble fidelitat, tant a l'estil de falla que es desija plantar com a l'artiste que pot fer-ho possible.

La primera falla transoceànica no fon de grans volúmens ni de preciosisme virtuós, pero sí tradicional, a banda de representar un gran treball escultòric i conceptual. Tradicional i reivindicatiu, perque per regla general pareix oblidar-se que estes festes tenen el seu origen en la celebració del patró dels fusters, Sant Josep, i per això, un cadafal dedicat a este origen, no pot deixar de ser tradicional i reivindicatiu.

Tradicional també en quant a l'escenografia, un remat i unes escenes en ninots que homenajaven als fusters, als treballadors, als artistes i a les pròpies falles; encara que reivindicatiu en les formes, en el modelage i la pintura. Demostrant que compaginar estes dos visions del cadafal és possible, cosa que el jurat va tindre en conte, otorgant un 4 premi de la tradicional secció (6C) i un segon accèsit en el reivindicatiu concurs de falles experimentals.


N.B. Lo de la falla transoceànica és perque l'artiste Federico Felici, després d'un temps treballant en el taller de Miguel Delegido i plantant falles pel seu conte, va decidir tornar a la seua terra, Argentina. La comissió Vall de Laguar va decidir continuar en Felici, i per tant, la falla s'elaborà en Argentina i va viajar a Valéncia per mar, d'ahí lo de falla transoceànica.

6 comentarios:

  1. Podria haver tingut una crítica un poc més forta en lloc de ser un homenatge.

    La millor escena per a mi és la màquina que va destroçant el bosc

    ResponderEliminar
  2. És que tu eres molt crític Javi... :)
    Gràcies per continuar llegint i opinant

    ResponderEliminar
  3. Les Falles haurien de ser més critiques, no jo ;)

    ResponderEliminar
  4. podríes dir o explicar per qué es una falla transoceánica?

    ResponderEliminar
  5. Explicat queda Javi G. en una nota afegida al cos del post. Gràcies per la teua participació

    ResponderEliminar
  6. Molt bona falla, sobretot la figura central en roig, una de les figures en més força de les falles 2009.

    ResponderEliminar